top of page

Is de Perro iets voor u?

De Perro de Agua Español heeft een niet verharende krulvacht die je 2 tot 4x per jaar op één lengte scheert Ze mogen niet geborsteld worden (als de vacht te lang wordt en gaat vilten wordt deze gescheurd),  alleen indien écht nodig gewassen.
De vacht heeft zo'n structuur dat deze weinig water vasthoudt én geen hondengeur hebben.

De Perro de Agua Espagnol heeft veel lichaamsbeweging nodig.
De Perro de Agua Espagnol is niet graag alleen en voelt zich het best in een omgeving waar men veel tijd en aandacht voor de hond heeft of vaak met u mee kan.

Als u op zoek bent naar een langharige, gezellig uitziende, middelgrote hond, zou de Perro de Agua Español in aanmerking kunnen komen; veel van zijn eigenschappen zullen u zeker aanspreken. Maar, ‘een hond koop je niet alleen voor kerstmis’ en dit is uiteraard ook van toepassing op de Perro de Agua Español. Hieronder staan een aantal punten die u in uw overweging zou kunnen meenemen.



Eigenschappen en karaktertrekken van een Spaanse Waterhond

In Spanje werd de Perro de Agua Español gebruikt voor het hoeden van de kudden schapen. Verder werd/wordt hij gebruikt op de vissersbootjes om de netten uit het water te helpen trekken en ontsnapte vis op te duiken. Als derde werkterrein werd/wordt hij ingezet in de moerassen en laag struikgewas om het geschoten wild (eenden, ganzen enz.) op te sporen. Voor een uitgebreid overzicht van zijn functies zie verder onder Geschiedenis

 
Bent u geschikt voor een Perro?

Maar al deze eigenschappen willen nog niet zeggen dat de Perro een geschikte hond voor u is. Omdat hij intelligent en eigenzinnig is, kost het moeite en veel tijd om een Perro zó op te voeden dat het ook een leuke hond blijft. Hij leert snel, zowel positieve handelingen, bijvoorbeeld het apporteren van een voorwerp, maar ook ‘verboden’ dingen. En het kost veel tijd om ongewenst gedrag ‘eruit te werken’.

Wat voor ieder levend wezen geldt, gaat in nog sterkere mate op voor een Perro: met belonen (positief bevestigen) bereik je veel meer dan met straf (negatief bevestigen). Een Perro is gek op zijn baas en ‘eager to please’; hij houdt niet van bonje en is zeer gevoelig voor (onaangenaam) geluid, zoals een boze menselijke stem. Hij is  veel meer gesteld en makkelijker te paaien met een compliment of iets lekkers.

Het is een eigenzinnige hond, die zelf na denkt en beslissingen neemt. Als hij bijvoorbeeld een route niet veilig vindt, zal hij met een grote boog om ‘het gevaar’ heen lopen en via een andere kant terug komen.

Als u een hond wilt die u helemaal naar uw wensen kunt drillen en vindt dat een hond u onvoorwaardelijk moet gehoorzamen, dan moet u beslist geen Spaanse Waterhond nemen.



Een Perro de Agua Español is een herders/werkhond. Dit betekent dat hij van nature gewend is in de buurt van zijn baas te zijn. Er zijn Spaanse Waterhonden die daardoor slecht tegen alleen zijn kunnen.

Als u een hond wilt, terwijl u 5 dagen per week werkt, hem thuis achter laat en/of door de hondenuitlaatservices laat ophalen voor een wandeling, dan is de Perro de Agua Español waarschijnlijk geen geschikte hond voor u.


De Perro de Agua Español is een intelligente, behendige en onvermoeibare werkhond. Dat wil zeggen dat hij niet genoeg heeft aan drie keer per dag een rondje, om te kunnen poepen en plassen. Hij heeft behoefte aan veel beweging. Hij houdt van uitdaging: afwisseling van terrein, rennen (naast de fiets/joggen), zwemmen, apporteren en zoeken van voorwerpen, springen/klimmen over obstakels, speuren, enz. Een Perro die niet tussen andere honden leeft, moet minstens één maal per dag ruim een uur een uitdagende activiteit kunnen doen.
Als uw tijd schaars is en u alleen in het weekeind tijd aan uw hond kunt besteden, dan is de Spaanse Waterhond niet dé hond voor u.


Als ‘herdershond’ heeft de Perro het in zich om zijn terrein en de kudde te verdedigen. Een Perro zal ook bij (on)gewenst bezoek aan de deur of in de directe omgeving van uw huis aanslaan. Hij heeft een luide blaf en zal deze bij ‘gevaar’ ook laten horen.
Als u schrikt van onverwacht (hard) geluid, of als u een gehorig huis heeft, dan moet u goed nadenken of een Perro wel de meest geschikte hond voor u is.


De Perro heeft een makkelijk te onderhouden vacht. Hij hoeft niet gekamd of geborsteld te worden. De vacht valt niet uit. De opvatting bestaat dat deze hond geschikt zou zijn voor allergische mensen/kinderen. Dit is een veronderstelling en berust zeker niet op wetenschappelijk onderzoek. De ene allergie en gevoeligheid is de andere niet. Hier kunt u alleen proefondervindelijk achterkomen. Maar het is wel erg sneu als alle leden van het gezin ongelooflijk aan de Perro gehecht zijn en als zou blijken dat de allergie van één van de gezinsleden toch toeneemt. Als u dan uw Perro het huis uit moet doen……
Een Perro de Agua Español is niet, zoals wel beweerd wordt, per definitie geschikt voor mensen met een allergische aanleg. 


De Perro de Agua Español lijkt een geschikte hond voor u, maar waar moet u nog meer rekening mee houden voordat u een Perro in huis haalt.


Nieuw ras

De Perro de Agua Español is in Nederland een betrekkelijk nieuw ras. Dit heeft zo zijn voordelen, maar zeker ook nadelen. Veel ‘fokmateriaal’ is uit Spanje geïmporteerd. De ingevoerde honden zijn vooral naar Nederland gehaald om hun uiterlijk en vanwege prijzen die ze op shows behaalden of om de naam van de Spaanse kennel. Er is daardoor op beperkte schaal kennis van de karaktertrekken van een Perro. Pas de laatste tijd zijn er nesten van ouderdieren die in Nederland gefokt zijn en waarvan ook het gedrag van de ouderdieren en verwanten langere tijd bij de fokker bekend is. Dit zelfde geldt voor gezondheid en aangeboren afwijkingen. Heup- en oogafwijkingen komen –gelukkig nog op beperkte schaal– wel voor bij Perro’s. De Perro de Agua Español Club Nederland (PDAECN) probeert de risico’s hierop zoveel mogelijk te beperken door voorwaarden te stellen aan het combineren van honden met afwijkingen. En door de uitslagen van de onderzoeken naar HD en oogafwijkingen openbaar te maken. De fokkers die aangesloten zijn bij de club voldoen aan gestelde voorwaarden (zie hiervoor onder Pupinformatie).



Fokkers

Koop niet impulsief een pup bij de eerste de beste fokker, maar informeert u zich goed voordat u met een fokker in zee gaat. U koopt een levend wezen waar u zo’n slordige 15 jaar dag en nacht verantwoordelijk voor bent. Bedenk even hoe oud u zult zijn als de hond ‘bejaard’ is.

Ga bij diverse fokkers praten en kijken. Hoe gaan zij met het nest om. Met puppen is het net zoals met baby’s: de eerste paar weken/maanden zijn van cruciaal belang voor het gedrag op latere leeftijd. De basis wordt gelegd in het nest door het moederdier. Haar gedrag is weer afhankelijk van de omstandigheden bij de fokker. Hoe gaat een fokker met zijn honden om. Hoe schoon is een kennel, waar verblijven de puppen: alleen met het moederdier afgezonderd in een schuur of binnen een gezin met gewenning aan geluiden, geuren en mensen, enz. Dit is belangrijk voor het socialisatieproces van de hond.

Hoe vertelt een fokker over de puppen. Kent hij de karakterverschillen van de verschillende dieren en weet hij welke pup welk temperament heeft.

Stel vragen aan de fokker over (het karakter) van de ouderdieren, het hoeveelste nest is het van de moeder en hoelang geleden was het vorige nest. Vraag naar de voeding, de medische verzorging. Vraag hoelang hij al fokt, hoeveel nesten met Perro’s hij al groot gebracht heeft, wat zijn drijfveer is voor het fokken van dit ras, hoe hij denkt over de mogelijke erfelijke afwijkingen, of er in de lijnen afwijkingen bekend zijn. Vraagt en oriënteert u zich goed. Als u een ‘miskoop’ doet, kost dat veel geld, tijd en vooral teleurstelling. Laat een fokker zijn ervaringen vertellen. U hoort snel genoeg of hij ter zake kundig is en ‘objectieve’ informatie geeft, of hij zijn honden kent en van ze houdt en of hij ook het ras in zijn algemeenheid een warm hart toedraagt.

Laat u door de fokker de garantie geven dat u bij vragen en voor advies altijd weer bij hem terecht kunt.

Vaak stelt de fokker bij de overeenkomst van de koop een contract op. Met daarin o.a. voorwaarden voor het doorverkopen van de pup, het melden van bijzondere ziekten en afwijkingen. Lees natuurlijk kritisch de inhoud van de overeenkomst na. Als een fokker samen met u een contract opstelt en met u ondertekent is dit een goed signaal: de fokker is begaan met zijn honden en wil niet dat zijn dieren in ‘slechte’ handen komen. Bovendien blijft hij zo op de hoogte van eventuele erfelijke afwijkingen. Zulke informatie is van belang voor de volgende nesten.


Opvoeden van een puppy

Een pup opvoeden kost veel tijd, energie en geduld. (zie ook onder Pupinformatie).

Als de pup na zo’n 8 weken bij u komt, is hij nog niet zindelijk. Op de meest onaangename tijden, zoals midden in de nacht, zult u in de eerste weken met hem naar buiten moeten om hem zindelijk te maken. Vanaf het begin zult u bij ongewenst gedrag consequent op moeten treden, hoe lief en verleidelijk de Perro ook naar u kijkt. U bent de baas en dat moet ook zo blijven. Probeer hem met begrip en volharding te corrigeren.


Schrijf u, zodra u weet dat u een puppy krijgt, zo snel mogelijk in voor een puppycursus. U leert daar wat u zoal van een pup kunt verwachten, krijgt nuttige tips en u maakt kennis met andere (wanhopige) pupeigenaren. Bovendien heeft de pup op de cursus de gelegenheid met andere puppy’s te spelen.
Als u er de pest aan hebt in uw slaap gestoord te worden, dan is de Perropup –en überhaupt een puppy- voor u geen optie. 
Vraag niet te veel van een jonge hond. Hij is in de groei. Zijn botten en pezen zijn nog week en kwetsbaar. De spieren moeten zich nog ontwikkelen. Zorg voor veel afwisselende bewegingen, maar vooral afwisselende ondergrond. Als hij speelt met andere honden, zorg dan voor een zachte ondergrond. Gras of bosgrond is veel beter dan steen of beton.

Andere honden zullen veel belangstelling tonen voor uw pup.Til hem nooit op als er een Ridgeback of Mastino op hem af komt. Dat versterkt zijn angst. Laat hem het zelf regelen: een pup zal zich naar oudere honden onderdanig gedragen en ten slotte op zijn rug gaan liggen.

Als u bang bent van grote honden of van veel honden tegelijk, dan moet u geen pup nemen en zeker geen Perropup. 


Vachtverzorging

De vacht van een Spaanse Waterhond heeft betrekkelijk weinig verzorging nodig, maar moet wel minstens tweemaal per jaar geschoren worden. Het haar moet op één lengte over zijn hele lijf ingekort worden. De beharing langs de randen van de oren kunt u het beste (laten) knippen.

  
Als het haar langer wordt en koorden vormt, moeten deze gescheurd worden om te voorkomen dat er een soort viltlaag op zijn huid ontstaat waar geen lucht meer bij kan komen. De haren hebben een natuurlijk bescherming tegen vocht. Als u de Waterhond vaak met zeep wast, zal deze bescherming verdwijnen. 
Als u van mooi gecoiffeerde honden houdt en van kammen en staartjes vlechten, of als u het leuk vindt een hond vaak in bad of onder de douche te wassen, moet u perse geen Spaanse Waterhond nemen.  


De Perro de Agua Español houdt van water en natte omgevingen (regenplassen). Na het rollen in een plas, of na een graafpartij in het bos zal zijn vacht vol zand en modder zitten. Hij schudt zelf het grootste deel van dit vocht en vuil van zich af, maar er blijft altijd vuil in zijn vacht achter dat loslaat als de hond helemaal droog is. Dat vindt u dan in op de grond of in zijn mand terug. Afdrogen na het zwemmen of een bezoek aan het strand helpt om het ergste vuil te verwijderen, maar het lukt nooit helemaal.

In principe stinkt een Perro niet, behalve als zijn vacht dichtgeslagen is en er geen lucht meer bij kan, of wanneer hij in vies water heeft gezwommen of op vieze grond heeft liggen rollen.

Als u van een schoon huis houdt en niet tegen zand en vuil op de vloer kunt, moet u geen langharige hond zoals een Spaanse Waterhond nemen.


Kosten

Een Perropup kost u veel geld. Te beginnen bij de aanschaf. De fokker heeft veel geïnvesteerd in zijn honden: (verplichte) shows, bezoeken aan dierenarts, onderzoek naar HD en ogen, voeding, enz. Het is dus logisch dat hij iets van die kosten terug wil zien. Mocht u bij een andere fokker een Perro veel goedkoper kunnen aanschaffen, bedenkt u dan goed: soms kan goedkoop duurkoop blijken te zijn en zult u alsnog kapitalen moeten investeren bij afwijkingen of ziekten.

De cursussen die u zult volgen, de bezoeken aan de dierenarts voor de verplichte inentingen, het laten trimmen van uw hond, meenemen in het openbaar vervoer, voeding enzovoort, het kost u allemaal geld. Dierenartsen bijvoorbeeld rekenen forse tarieven.


 Mocht u ondanks alles nog steeds een Perro de Agua Español willen aanschaffen dan complimenteren we u met uw keuze. 

De Perro is een fantastische hond!​

 

bottom of page